frn-fotografie » frn-fotografie | portret fotografie, videograaf, fotograaf baby / newborn, gezin / familie, zwangerschapsfotografie, Heemskerk, Beverwijk, Castricum, Uitgeest. e.o. newborn video, trouwvideo, bedrijfsvideo, videografie

”ik ben geen mandjes fotograaf” | newborn fotografie

‘’Ik ben geen mandjes fotograaf’’ Deze uitspraak zag ik voorbij komen bij collega fotograaf [Lotje fotografeert]. Haar woorden spraken mij meteen aan, want tsja.. er zijn nog al een hoop verschillende soorten fotografiestylen. Wat betreft newborn fotografie kun je deze (denk ik) opdelen in twee verschillende categorieën: professionele newborn fotografie & lifestyle newborn fotografie.


”Kijk goed welke fotografiestijl er bij jullie als gezin past
en aan de hand daarvan kun je je research doen.
Welke foto’s spreken je aan? Wat verwacht je van een fotoshoot?
Wat voor ervaring heeft de fotograaf?” Vanzelfsprekend is natuurlijk dat in beide gevallen de fotograaf een professional is, maar het grote verschil zit hem in de ervaring, kennis en specialisatie. Voor de klant is dit het meest zichtbaar in de verschillende prijscategorieën, want waarom betaal je bij de één slechts €60 en bij de ander meer dan €300? Zoals ik al eerder zei; ervaring én kennis! Deze prijsverschillen zijn er niets voor niets. Gespecialiseerde newborn fotografen steken onwijs veel tijd in het volgen van opleidingen en workshops om de mooiste foto’s van jou kleintje te kunnen maken. En ook tijdens de fotosessie zullen zij uitgebreid de tijd nemen. Waar een lifestyle fotoshoot 1-1,5 uur in beslag neemt, rekenen zij 3-4 uur fotograferen.

Wees als kersverse ouders alert op wie jij toevertrouwt met jouw kleintje, lang niet iedereen heeft de juiste kennis en ervaring. Zo zijn er voorbeelden van ‘fotograferen’ die pasgeboren babytjes in vazen stoppen voor het o-zo-leuke-Anne-geddes-effect, levensgevaarlijk (!!) en vooral heel dom, want dat is helemaal niet nodig om prachtige foto’s te maken.

Kijk goed welke fotografiestijl er bij jullie als gezin past en aan de hand daarvan kun je je research doen. Welke foto’s spreken je aan? Wat verwacht je van een fotoshoot? Wat voor ervaring heeft de fotograaf?


”Mijn stijl is zo puur mogelijk.
Gedurende de fotoshoot fotografeer ik
uitgebreid jullie baby: voluit en in detail”
Aan de hand van dit blogpost kun je duidelijk zien dat mijn newborn fotoshoots onder de categorie ‘lifestyle fotografie’ passen. Ik neem geen mandjes en pakjes mee en zal de baby niet in verschillende houdingen leggen. Het kindje hoeft niet perse bloot op de foto en de lifestyle fotoshoot vind plaats bij jullie thuis, in de vertrouwde omgeving van het kind.

Mijn stijl is zo puur mogelijk. Gedurende de fotoshoot fotografeer ik uitgebreid jullie baby: voluit en in detail. Maar minstens zo belangrijk vind ik de interactie tussen moeder, vader en kind. Het is erg leuk om te fotograferen bij de ‘’verzorging momentjes’’: het voeden, badje, knuffelen, noem maar op!


newborn fotografie : fotoshoot Heemskerk Beverwijk e.o. : frn-fotografie : babyfotografie 1Tips voor & tijdens de newborn fotoshoot:

       Ik maak het liefst gebruik van natuurlijk daglicht en probeer flitslampen zoveel mogelijk te vermijden. Voldoende daglicht bij jullie thuis is dus een must. Dit is meestal vlak bij een raam waar geen direct zonlicht valt. Meestal fotografeer ik in de woonkamer, slaapkamer of babykamer. Om voldoende ruimte te maken moeten we eventueel wat meubels verplaatsen.

Zorg ervoor dat de ruimte(s) waar we gaan fotograferen opgeruimd en netjes zijn, zodat we tijdens de sessie niet te veel hoeven verschuiven of op te ruimen. Het is natuurlijk jammer als je op een foto afgeleid wordt.

Relax! Het mooiste resultaat krijg je door ongedwongen momentjes, wil broer of zus even niet op de foto dan is dat helemaal prima! Dan maken we eerst de andere foto’s. Vaak vinden broers of zussen het dan toch wel even interessant om te komen kijken. Oja! Hou wel in je achterhoofd dat jonge broertjes of zusjes (1-4 jaar) een eigen willetje hebben, foto’s onder dwang zijn nog nooit gelukt.. soms heeft broer of zus gewoon even zijn/haar dag niet, dat kan!

Voor de newbornshoot is het leuk om wat eigen spulletjes klaar te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een pakje (liefst neutrale lichte kleurtjes) of een favoriete knuffeltje. Maar vergeet ook zeker jullie eigen kleding niet, houdt dit zo neutraal mogelijk. Klein detail; handen worden van dichtbij gefotografeerd, let dus ook op een juiste handverzorging!